Definitie van eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of verlaten. Het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Je voelt je niet verbonden met de wereld en met andere mensen om je heen. Het is een persoonlijke beleving.

Definitie van eenzaamheid - kenniscentrum - informatie - beeld

Eenzaamheid

De gangbare definitie van eenzaamheid is geformuleerd door prof. De Jong Gierveld en luidt: "Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties."

> Er zijn verschillende soorten eenzaamheid - dit zijn ze
> Lees wat kenmerken van eenzaamheid zijn

Eenzaam en alleen zijn

Uit de definitie volgt dat iemand met weinig contacten niet per se eenzaam hoeft te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Niki verhaal eenzaamheid

Niki (40): "Ik kwam alleen te staan"

"Het gebeurde onverwachts, een ongeluk. Ik was 32 toen mijn partner onwel werd tijdens het rijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield na enige tijd op. Toen begon ik me enorm eenzaam te voelen." Lees hier het persoonlijke verhaal van Niki

Peter verhaal eenzaamheidPeter (35): "Vaak voel ik me net een kluizenaar"

Gevoelens van eenzaamheid steken bij Peter Kramer (35) vrijwel dagelijks de kop op. Peter heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hierdoor maakt hij moeilijk contact en laat hij mensen niet makkelijk toe. Lees hier het persoonlijke verhaal van Peter

Het gaat om hoe jij het ervaart

Met 'subjectief' wordt bedoeld dat het gaat om hoe jij de situatie ervaart. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien niet hoe graag je betekenisvolle relaties met een partner, familie of vrienden wenst. En als je bijvoorbeeld een relatie hebt, zien ze niet dat je je in die relatie of ondanks die relatie ook eenzaam kunt voelen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten.

Lees ook
> Voel ik me eenzaam?
> Eenzaamheid hoort er bij
> Het verhaal van...
> Het verschil tussen eenzaamheid en sociaal isolement

"Social"