De vele gezichten van eenzaamheid

De vele gezichten van eenzaamheid
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Dat laten deze verhalen zien. OPROEP! Zelf je verhaal vertellen? We plaatsen graag meer verhalen. Mail Marc van Dijck, Coalitie Erbij.

Yvonne (32): kansen creëren voor ontmoeting ondanks fysieke beperking

Beeld Eenzaamheid en een beperking. Het verhaal van Yvonne

Yvonne Lammertink heeft een fysieke beperking die het lastig maakt om sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. "Me eenzaam voelen is een naar gevoel. Het voelt alsof de wereld verdergaat, terwijl ik stilsta." Maar ze probeert ook juist kansen te zien en creëren.

Francisca (22): "Als je je problemen niet kunt delen, wordt je wereldje heel erg klein"

Francisca over eenzaamheid en pesten- beeld bij ervaringsverhaal

Francisca werd op school enorm gepest. Daardoor voelde ze zich eenzaam en alleen. "Die eenzaamheid, die leegte en waardeloosheid, wens ik niemand toe. Nu ik het achter me gelaten heb, wil ik mijn ervaringen delen om andere jongeren te steunen die zich door pesten eenzaam voelen."

Danny (31): "Door mijn psychische klachten is het lastig om vrienden te maken"

verhaal eenzaamheid door Danny

Door meerdere psychische aandoeningen heeft Danny Koorevaar zich zolang hij zich kan heugen eenzaam gevoeld. De relatie tussen eenzaamheid en zijn psychische klachten is groot. Ze leiden ertoe dat hij moeilijk contacten onderhoudt. Ook gedraagt hij zich in bepaalde situaties 'anders'.

Janine (44): "Het onbegrip maakt eenzaam"

Janine's verhaal over eenzaamheid

Aan de buitenkant is aan Janine van den Munckhof niet te zien dat ze chronisch ziek is. Integendeel. Dit zorgt vaak voor veel onbegrip, vooroordelen en ongevraagde goedbedoelde adviezen waardoor ze zich terugtrekt en zich eenzaam voelt.

Micky (54): "Door mantelzorgtaken geen tijd voor sociale contacten"

Micky Biddlecombe

Micky Biddlecombe uit Zaanstad is al 26 jaar mantelzorger voor zowel haar kinderen als haar echtgenoot. Ze is zich in die tijd erg eenzaam gaan voelen. 

Niki (40): “Ik kwam alleen te staan”

Beeld bij verhaal Niki (40): “Ik kwam alleen te staan”

“Het gebeurde onverwachts, een ongeluk. Ik was 32 toen mijn partner onwel werd tijdens het rijden en overleed. Ik kwam alleen te staan met ons dochtertje van zeven maanden. In het begin stond iedereen voor me klaar, maar dat hield na enige tijd op. Toen begon ik me enorm eenzaam te voelen.

Peter (35): "Vaak voel ik me net een kluizenaar"

Peter Kramer op eenzaam.nl

Gevoelens van eenzaamheid steken bij Peter Kramer (35) vrijwel dagelijks de kop op. Peter heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hierdoor maakt hij moeilijk contact en laat hij mensen niet makkelijk toe.

Linda (34): "Het gevoel 'Ik hoor niet echt ergens bij' heb ik altijd al gehad"

beeld eenzaamheid

"Van jongs af aan voel ik me eenzaam. Ik ben er depressief van geworden. Vaak wil ik alleen in bed liggen met een deken over me heen, me verstoppen en geen contact hebben met wie dan ook."

Babette van Veen over eenzaamheid

Babette van Veen over eenzaamheid beeld

"In de eerste periode na mijn scheiding heb ik me heel eenzaam gevoeld. Juist als je jezelf wel eens eenzaam hebt gevoeld, weet je hoe dat is voor anderen." Babette van Veen is ambassadeur van Coalitie Erbij en zet zich daarmee in tegen eenzaamheid.

Henk (65): "Door vrijwilligerswerk heb ik weer een rijk sociaal leven"

Beeld Henk Flederus bij verhaal eenzaamheid

Het overlijden van zijn vrouw had Henk Flederus (65 jaar) uit Nijmegen niet goed verwerkt voor hij in een nieuwe relatie stapte. De relatie liep stuk en de eenzaamheid sloeg toe. "Alsof je er niet bent. Daardoor word je nog depressiever."

"Social"