Help een ander

Iedereen kan iets doen aan eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Aandacht

Vooraf is wel deze opmerking op haar plaats: denk niet meteen dat iemand zich eenzaam voelt als hij weinig sociale contacten heeft. Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg wel voor gelijkwaardig contact. Voor echt contact dat je allebei prettig vindt.

Wat kan ik doen?

Ook jij kan er vandaag voor kiezen om een betere buur te zijn en iemand het gevoel te geven dat de wereld wél op hem wacht. Een klein gebaar kan een wereld van verschil maken. Op de website eentegeneenzaamheid.nl lees je wat jij kan doen. Ook vind je er een overzicht met veel inspirerende initiatieven.

Tips

Concrete tips zijn bijvoorbeeld:

  • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  •  Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep, sportactiviteit of knutselclubje. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met welzijnswerk, een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp.

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Anders kun je ook doorverwijzen naar een telefonische hulplijn.

Als vrijwilliger

Het is leuk iets voor een ander te doen en geeft voldoening. Dat kan ook buiten je eigen omgeving als vrijwilliger via een maatschappelijke organisatie. Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je vaak oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap.

Kun je eenzaamheid echt oplossen?

Misschien vraag je je dit af, want eenzaamheid is een taai fenomeen. Verminderen van eenzaamheid door aandacht en afleiding is veel waard. Het kan mensen gelukkiger maken. Uiteindelijk moet iemand zelf aan de slag met zijn eenzaamheid. En eenzaamheid voorkomen is natuurlijk het beste.