Wat kunt u doen voor een ander bij eenzaamheid?

24/12/2015

Heeft u de indruk dat iemand zich eenzaam voelt en u wilt helpen? Dit is wat u kunt doen.

“Wat de zon is voor planten, is aandacht voor mensen” zei arts en schrijver Ivan Wolffers eens. Veel mensen missen die aandacht. Zij hebben niet de betekenisvolle contacten die zij wensen. Heeft u de indruk dat iemand zich eenzaam voelt en u wilt helpen? Dit is wat u kunt doen.

Eenzaamheid

Onderzoek wijst uit dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. In sterke of lichte mate. Dit kan bijvoorbeeld komen door veranderingen in je leven zoals verhuizen, met pensioen gaan, het verliezen van een partner of het krijgen van een fysieke beperking.

Eenzaam met kerst

Eenzaamheid is mensen niet aan te zien en ook mensen die voldoende contacten hebben, kunnen zich eenzaam voelen omdat ze net een bepaald voor hen betekenisvol contact missen. Op sommige momenten in het jaar kan dat gevoel van eenzaamheid zich sterker dan anders laten gelden. Eind december bijvoorbeeld, met kerst en nieuwjaar. (Lees ook de blog van dr. Eric Schoenmakers).

Wat kunt u doen?

Signaleren

Op deze signaleringskaart voor eenzaamheid leest u over de signalen die kunnen duiden op eenzaamheid en hoe u het onderwerp voorzichtig en constructief bespreekbaar maakt, wanneer u dat wilt.

Een kleine moeite

U kunt iemand ook steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Gewoon door contact te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek. Of biedt iemand een bosje bloemen of een paar mooie takken aan uit eigen tuin. “Excuus, wij hebben zoveel, kunnen we u er een plezier mee doen?”.

Biedt kleine praktische hulp aan

Help bij een klein klusje in huis (bijvoorbeeld een vastgelopen computer, het ontstoppen van de gootsteen, een lamp vervangen) en maak daarbij een praatje. Of grijp extreme weersomstandigheden (gladheid, hitte) aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.

Voor mensen met meer ambitie

Organiseer een open huis en nodig daarvoor enkele mensen uit en probeer hier regelmatig een eetclubje, spelletjesclub of knutselclub mee op te zetten. Of neem iemand op in je bestaande groepje/clubje. Of vraag of er binnen een zorginstelling behoefte is aan iemand die komt voorlezen of aan iemand die met een rolstoelgebonden persoon wil gaan wandelen.

Verwijzen

Mogelijk kunt u helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met het Welzijnswerk, een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp wanneer dat nodig is. Of help iemand geschikt en leuk vrijwilligerswerk te vinden. Want zelf vrijwilligerswerk gaan doen kan eenzame mensen helpen om nieuwe contacten te leggen. Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat mensen zelf de stap moeten zetten om iets aan hun eenzaamheid te doen. Maar een steuntje in de rug kan helpen.

Kijk eens bij de bij Coalitie Erbij aangesloten organisaties: kernleden en leden

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Bent u dat luisterend oor? Anders kunt u ook doorverwijzen. Vrijwilligers van Humanitas en Sensoor zijn online en zitten aan de telefoon ook met de kerstdagen en de jaarwisseling om te chatten en te bellen met mensen die zich alleen voelen en (anoniem) hun verhaal kwijt willen.

Kijk op www.sensoor.nl, www.hetluisterendoog.nl of www.thd-utrecht.nl (regio Utrecht)

Wederkerigheid: doe een beroep op de ander

Iedereen is goed in iets. En iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Ook mensen die met eenzaamheid te maken hebben. Mogelijk kan uw buurman juist u helpen. Vraag om tips voor uw eigen tuin. Vraag om planten water te geven of de postbus te legen bij langere afwezigheid. En geef na afloop een klein cadeautje.

Tot slot

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid en de oplossing is voor iedereen anders. Bovendien kan eenzaamheid verminderen of oplossen een lange adem vergen. Kijk wat bij u past om te doen. Verwijs iemand, wanneer dat nodig is, door naar hulpaanbod van lokale organisaties of welzijnswerk. De welzijnsinstelling kan bijvoorbeeld een netwerkcoach inschakelen die iemand helpt zijn sociale netwerk in kaart te brengen en uit te breiden. Andere mensen willen graag de deur uit en hebben behoefte aan sociaal contact. Er is altijd iets dat u kunt doen!

Andere ideeën?

We horen ze graag! Deel ze hieronder.

"Social"