Campagne in de zorg

De campagne Zorg tegen eenzaamheid roept professionals in de zorg op alert te zijn op en actie te ondernemen tegen eenzaamheid bij ggz-cliënten, ouderen en gehandicapten. 

actiekaart zorg tegen eenzaamheid beeldDe campagne bestaat uit de site zorgtegeneenzaamheid.nl voor zorgprofessionals in de ggz, ouderen- en gehandicaptenzorg en het sociaal werk. Wekelijks verschijnen inspirerende best practices hoe eenzaamheid wordt verminderd en voorkomen.

Ter ondersteuning is een actiekaart ontwikkeld die medewerkers in de zorg en het sociaal werk oproept om de site te bezoeken.

Eenzaamheid bij cliënten

Onderzoek in 2014 toonde aan dat eenzaamheid bij cliënten in de langdurige zorg een onderschat probleem is.

Brede samenwerking in zorg&welzijn

Zorg tegen eenzaamheid is ontwikkeld en wordt gesteund door dertien organisaties in zorg&welzijn: ActiZ, Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking, Coalitie Erbij, GGZ Nederland, Landelijke Vereniging van Psychosociaal Werkenden, Movisie, Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers, Sociaal Werk Nederland, Trimbos-instituut, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, Vilans en Kennisplein Zorgvoorbeter.

Inspiratie uit het buitenland

Het rapport ‘Voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg’ laat buitenlandse ‘interventies’ zien waarvan positieve effecten zijn aangetoond in kader van voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg.Het rapport is in 2015 opgesteld door onderzoeker Susan Hommerson en professor Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees ook

"Social"